Fareden bulaşan hastalıklar insan hayatını ciddi oranda tehlike altına sokabilir.
Fareler insanların yaşam alanlarında barınma ve beslenme eğilimine sahiptir. Yaşadığımız yüzyılda dahi dünyanın bilinen en büyük şehirlerinde dahi fare popülasyonu oldukça fazladır.
İnsanlık tarihinin de bir salgın nedeniyle en büyük ölüm oranına sahip olan Kara veba, fareler tarafından insanlara bulaştırılmıştır. Günümüzde farelerden tarafından insanlara bulaştırılan farklı hastalıklar bulunmaktadır.
1.Hantavirüs
Hantavirüs, farelerde oluşan bir virüs çeşididir. Bu virüs, farelere bir zarar vermese de, insanlara çok büyük zararlar verebilmektedir. Fare idrarının ve pisliğinin koklanması ile bulaşır. %5 ihtimal ile ölüme sebebiyet verebilmektedir. Yorgunluk, kaslarda ağrı, baş dönmesi ve ateş gibi belirtileri vardır.
2.Hıyarcıklı veba
Hıyarcıklı veba, “Kara Ölüm” olarak da bilinen tehlikeli bir hastalıktır. Farelerin taşıdığı pireler tarafından insanlara bulaşabilen bir hastalıktır bu hastalık, birçok kişinin ölmesine sebep olmaktadır. Veba mikrobu kapıldıktan 3 ila 7 gün sonra kendini ateş, deri lekeleri, titreme, halsizlik, kan tükürme ve burun kanaması şekilleriyle gösterir.
3.Leptospiroz
Leptospiroz, fare kalıntılarının karıştığı yiyecek, (fare ne yer) toprak ve su yoluyla insanlara bulaşabilen bir rahatsızlıktır. Böbrek yetersizliğine ve akciğerlerde kanamaya sebep olabilmektedir. Dolayısıyla ölümcül sayılabilecek bir hastalıktır. Menenjit, Baş ağrısı, kas ağrısı ve akciğer kanaması gibi belirtileri bulunmaktadır.
Fare insanların yaşadığınız ev ya da işyeri ortamında varlığını sürdürüyorsa hastalık bulaştırma riski çok yüksektir. Fareyi bulunduğunuz ortamdan uzaklaştırmak için onları yakalayacak tuzaklar kurabilir, zehir kullanarak etkisiz hale getirebilirsiniz.